Kálmán rendelő

Szájhygiene

A fogászati beavatkozásoknak meghatározott sorrendisége van. Akár konzerváló fogászati, akár restauratív munkák elvégzését „tiszta környezetben” illik és tanácsos végezni. A tiszta környezet alatt jelen esetben a plakk és fogkő mentes fogazatot, gyulladás mentes ínyt és fogágyat értjük.

A fogkő leegyszerűsítve a fogak felszínén visszamaradt lepedék nyálban levő ionokkal képzett megszilárdult, megkövesedett formája. Kiváló táptalaj és élőhely a baktériumok számára. Mindebből következik, hogy nem csupán esztétikai problémát okoz, sokkal inkább az alatta levő foganyag, fogágy lassú, de progresszív megbetegedését okozza. Tanácsos tehát félévenkénti rendszeres eltávolítása ( depurálás), kontrollálása, s megfelelő fogmosási technika elsajátítása. Rendelőnkben korszerű, ultrahangos fogkőeltávolító készüléket használunk.

Vannak olyan esetek is, amikor a fogkő eltávolítását követően is bizonyos elszíneződések, lerakódások észlelhetők a fogfelszíneken. Ezek eltávolítására kiválóan alkalmas egy speciális homokfúvó készülék, mely nagy nyomáson, finom abrazív szemcséket bocsát ki, ezzel távolítva el a mikrobarázdákból az elszíneződéseket. E kezelést fogfehérítés előtt is előszeretettel alkalmazzuk.