Kálmán rendelő

Implantáció

A fogászati implantátum egy olyan titánból készült műgyökér, mely a hiányzó fog helyére, a csontba kerül beültetésre, s a későbbiekben az előzetesen gondosan megtervezett fogpótlás rögzítését szolgálja.

A titán allergiát nem vált ki, még tudományos kutatásoknak sem sikerült kimutatni a titánszemcsék jelentős mennyiségű szóródását a szervezet többi részébe.

A fogászati implantátumok beültetését percíz tervezés előzi meg, melyhez szükség van a klinikai vizsgálaton kívül panoráma röntgenre, valamint 3D-s CBCT-re. Csakis ez utóbbi birtokában lehet a pontos csontmennyiségről mind vertikális, mind horizontális vetületeiben tájékozódni.

Kizárólag teljesen szanált fogazat mellett végzünk implantálást. Így előzetesen a szükséges parodontológiai, konzerváló fogászati kezeléseknek már meg kell történniük, hiszen gócos fogak jelenlétében az implantum gyógyulásának esélye jelentősen csökken, hátráltatott.

Amennyiben nem áll rendelkezésre elegendő csontmennyiség, szükség lehet csontpótlásra, mely történhet a szájüreg más területéről vett saját csonttal, csontpótló anyaggal, ill. ezek kombinációjával.

Az implantáció időpontja a fogeltávolításhoz képest lehet azonnali, késleltett ill. kései. Azonnali implantálásról akkor beszélünk, amikor a fogeltávolítással egy ülésben, közvetlenül azt követően történik a műgyökérbeültetés. Ez csakis optimális viszonyok között, viszonylag ritkábban jöhet szóba.

Késleltett, amikor a fogeltávolítást követően tervezetten 3-6 hónap gyógyulási időt követően történik az implantáció. Ilyenkor ideálisak a körülmények a beültetésre.

Késői implantációról akkor van szó, amikor a fogelvesztés évekkel korábban bekövetkezett, implantáció előre tervezve nem volt, s a már kissé sorvadt állcsontba szeretnénk implantálni. Ilyenkor nagyobb a valószínűséggel jön szóba csontpótlás.

Implantálni az állcsontok növekedésének befejezte után ( általában 18 éves kor felett) lehet, szinte bárkinek. Kontraindikált súlyos csontritkulásban, csontáttétet adó ( emlő, prosztata) daganatos betegeknek, akik ú.n. biszfoszfonát hatóanyagú gyógyszeres kezelést kapnak. Szintén kontraindikált erős dohányosoknak, súlyos cukorbetegeknek, bizonyos harapási rendellenességek kapcsán, s természetesen nem megfelelő szájhygiene esetén.

Az implantálás menete:

Az implantáció legáltalánosabban helyi érzéstelenítés mellett zajlik. Ínymetszést végzünk a fogatlan állcsontgerincen, így szabaddá válik az állcsont. Különböző vastagságú előfúrókkal ( vékonyabbtól a vastagabbig) kialakítjuk a korábban megtervezett, kiválasztott implantátum méretének megfelelő furatot. Ezt követően becsavarjuk a titán implantátumot. Legáltalánosabban zárócsavar kerül az implantátumra, majd varratokkal zárjuk az ínylebenyt. A műtétet követően kontroll panoráma röntgen készül, melynek segítségével ellenőrizhetjük, hogy megfelelő helyre történt-e az implantálás. Varratszedés 7-10 nap múlva történik.Ezután 3-6 hónap gyógyulási periódus következik- Ez idő alatt alakul ki az osseointegráció/csontosodás, azaz az implantátum és a csontszövet közötti mikroszkópikus szinten kimutatható kapcsolatának kialakulása.Amikor ez bekövetkezett, felszabadítjuk az implantátumot, kis ínymetszés történik, s kb. 2 hétre ún. ínyformázó csavart helyezünk az implantátumba. Ez azt a célt szolgálja, hogy egy erős és szép fognyaki ínygallér alakuljon ki, mely a későbbi pótlás esztétikájához és hosszú távú funkcionálásához elengedhetetlen. Ezt követően történik a lenyomatvétel a végleges fogpótláshoz.

Implantátumokon rögzülő fogpótlások:

1 foghiányt pótló szóló implantátum. Ilyenkor egy műgyökér pótol 1 fogat, a műgyökérre korona kerül. Ideális, hiszen a szomszédos fogakat nem kell lecsiszolni ahhoz, hogy a foghiányt pótolni lehessen.

Implantátumokon rögzített hídpótlás. Hídként szolgál az a pótlás, mely 2 v. több pillér( implantátum) segítségével mintegy áthidalja, pótolja a foghiányt. Legegyszerűbb péda erre sorvégi foghiány az örlőfogak területén. 2 implantátumon rögzülhet 3 korona. Természetesen legideálisabb minden fog helyére implantálni. Bizonyos esetekben azonban a csontmennyiség nem áll rendelkezésre, ill. az anatómiai képletek ( idegcsatorna, arcüreg) közelsége nem teszi lehetővé ezt.

All on four. Alsó állcsontot érintő teljes foghiány esetén, bizonyos esetben csontpótlás nélkül alkalmazható technika, melynek során 4 db implantátumon rögzül a fix pótlás.

Felső állcsonton rögzített fix fogpótláshoz minimum 6-8 implantátumra van szükség. Implantátumokon elhorgonyzott kivehető fogpótlások.Bizonyos esetekben nem lehetséges fix fogpótlást kivielezni. Ezekben az esetekben implantátumok segítik a kivehető fogpótlás rögzítését a szájban. Azoknak a páciensek tudják ezt leginkább értékelni, akiknek van tapasztalatuk a kivehető pótlások azon hátrányával, hogy bizonyos mozgások, étkezések során a fogpótlás sajnos gondos fogorvosi munka ellenére is elmozdulhat. Ezzel komoly kellemetlenséget, feszélyezettséget okozva a páciensnek. Alsó fogpótlás esetében már 2 db implantátumra illeszkedő gömbretenciós fej elégséges a fenti diszkomfort érzések kiküszöbölésére.

Tévhit, hogy az implantátumon rögzített fogpótlás örök életre szól, azzal kevesebb a gond, hiszen fémből készül, nem tud tönkremenni. Sőt! Az implantátumok hosszú távú szájban maradásához tökéletes szájhyigiene, rendszeres félévenkénti kontrollvizsgálat, esetleg professzionális tisztítás szükséges. Csak így lehetséges a felmerülő problémák időben történő orvoslása.