Kálmán rendelő

Gyökérkezelés, gyökértömés

A fenti beavatkozásra akkor van szükség, amikor a fogszuvasodás olyan mértéket ölt, mely a fogbelet eléri, abban gyulladást okoz, s végül a fog élettelenné válását okozza.

Ennek hátterében a szájüregi bakteriális flóra által kiváltott fogszuvasodás áll. A baktériumok ilyenkor a fogbelet is elérik, s a fogbélben levő,a fog érző beidegzését szolgáló ideg gyulladásba kerül, fájdalomreakciót vált ki. Ekkor beszélünk akut fogbélgyulladásról, mely intenzív, hasító jellegű, gyakran éjszaka, fekvő helyzetben észlelt fájdalommal jár.Akut fogbélgyulladásnak röntgen jele nincs.

Pár nap elteltével az akut gyulladás eredményeként az adott fog elhal, s akár teljesen tünetmentessé válhat. Sokszor hónapok-évek múltán, a páciensek rágáskor jelentkező fájdalom panaszával jelentkeznek. Ilyenkor a gyulladás már a fogbélen keresztül a gyökércsúcsra is kijutott, a csonthártya érző idegrostjait ingerli, így hívja fel magára a figyelmet. Krónikus folyamat már röntgen jelet ad, ilyenkor a gyökércsúcson csontfelritkulás látszódhat ( granuloma,cysta).

Akár akut, akár krónikus folyamatról van szó, a kezelés ugyanaz. A fogbelet( ér,ideg képletek) és a baktériumok által fertőzött gyökércsatorna fal egy részét kézi és gépi gyökércsatorna tágító műszerekkel eltávolítjuk. Célunk, hogy a lehető legkevesebb baktérium maradjon a gyökércsatornában. Ezt speciális gyökércsatorna átöblítő szerekkel, valamint a mechanikus tisztítással érjük el.

Általában szükség lehet a gyökércsatorna ún. gyógyszeres lezárására 1-2 hétig. Ennek során olyan ideiglenes gyökértömő anyagot használunk, mely további baktériumölő, gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.

A fentiekből következik, hogy a gyökérkezelés általában több alkalmat vesz igénybe. Amennyiben a gyökércsatorna kiszárítható, gyulladásos panaszok megszűntek a gyökértömés elvégezhető. A pontos gyökércsatorna hosszt speciális elektromos mérőműszerrel, ún. apex-lokátorral mérjük be. Intraoralis röntgen felvétel szintén segítségünkre szolgálhat a hosszmeghatározásban(„tűs kontroll”). Csúcsig érő, falálló gyökértömés elvégzésére törekszünk.

Amennyiben a gyökértömött fog panaszmentessé vált, a koronai rész restaurálása következik, mely történhet töméssel, betéttel, koronával, csappal és koronával.