Kálmán rendelő

Fogpótlások

Amennyiben egy adott fog fogszerkezetében olyannyira meggyengült, hogy konzervatív megoldás( tömés,betét) nem jön számításba koronát készítünk. Nevéből adódóan a korona pótolja a hiányzó, v. meggyengült szájüregben látható,koronai részt. Anyagát tekintve lehet műanyag ( csak ideiglenes célra), fémkerámia ( fém vázra égeti a technikus a porcelánt), cirkonium és préskerámia ( teljes kerámia fogpótlások). Ma már csak és kizárólag esztétikus pótlásokat készítünk. A fentiek mindegyike ennek a kritériumnak megfelelnek.

Hídpótlásról akkor beszélünk, amikor egy-vagy több foghiányt a szomszédos fogak bevonásával, azokon történő elhorgonyzásával, több „összeforrasztott” koronával érünk el. Akkor készítjük, ha nincs lehetőség a hiányzó fog implantátummal történő pótlására. Anyagát tekintve megegyezik a koronánál felsoroltakkal.

Csapos fogmű. Abban az esetben, amikor a fog koronai része teljesen hiányzik, de mindenképp szeretnénk az adott fogat a fogpótlásba bevonni , műcsonkot kell készíteni. Kizárólag gyökérkezelt fogaknál lehet kivitelezni. A gyökértömés koronai egyharmadát eltávolítjuk, erről lenyomatot veszünk, s a technikus megmintázza a koronai és gyökércsatornába illeszkedő részt. A kész csapot beragasztjuk a fogba, s erre készülhet a korona, híd. Egyszerűbb verziója lehet a gyári csap, mely lenyomatvétel nélkül, egy ülésben elkészíthető. Anyagát tekintve lehet fém, üvegszálas és cirkonium.