Kálmán rendelő

Fogfehérítés

Egyre nagyobb igény és érdeklődés mutatkozik a „hófehér” fogak iránt. A fogfehérítés ma már elfogadott és általánosan működő eljárás. Két fajtája létezik. Az otthoni és a rendelői fogfehérítés. Otthoni fogfehérítés során a páciens fogairól lenyomatot veszünk, erre a technikus speciális sínt készít, melybe a páciens otthon fecskendezi a fogfehérítő anyagot és helyezi fel fogaira pár órára/ éjaszkára a fogfehérítő anyag koncentrációjától függően. Természetesen pontos orvosi instruálásnak megfelelően. Ilyen módszer segítségével általában 1 hét alatt éri el a páciens a kívánt eredményt.

Rendelői/professzionális fogfehérítés során speciális fogfehérítő lámpa segítségével az előzetesen fogakra felvitt fogfehérítő anyag működését aktiváljuk, gyorsítjuk. Ilyenkon magasabb koncentrációjú fogfehérítő anyagot használunk, melyet csakis orvosi felügyelettel alkalmazhatunk. Egy ülésben általában 3x15 percig alkalmazzuk a fenti módszert. Amennyiben további fogfehérítésre van szükség, másik ülésben vagy otthoni fogfehérítő módszerrel kombinálva folytathatjuk a kezelést.

A fogfehérítés gyors és hatékony módszer, azonban csak akkor lesz tartós, ha életmódváltással együtt alkalmazzuk. A fog elszíneződését az általunk elfogyasztott ételek, italok, dohányzás stb. okozzák. A kor előrehaladtával porózussá váló fogfelszínben a színes festékmolekulák lerakódnak. Ezeket gondos fogmosás sem képes eltávolítani. A fogfehérítést követő 1 hétben tilos, de utána is ajánlott kerülni az alábbi ételeket, italokat: kávé, tea, vörösbor, ketchup,piros gyümölcsök, csokoládé, dohányzás stb.

A fogfehérítés alatt, után nem kívánatos mellékhatásként fogérzékenység felléphet. Akár rendelői , akár otthoni fogfehérítést alkalmazunk speciális fluoridos védőpasztát adunk a páciensnek, mely csökkenti a fogérzékenységet és segíti a fogzománc remineralizálódását.

Fogfehérítést sz. sz. 0.5-1-3 évente lehet ill. tanácsos ismételni.